Jadłospis 😊
(25.03.2024 r. – 05.04.2024 r.)
Śniadanie I: 8:30
Śniadanie II: 10:00
Obiad I danie: 11:00
Obiad II danie: 14:00
Alergeny znajdujące się w produktach zostały podkreślone.
Poniedziałek 22.04.2024 R. |
||||
Posiłek |
Śniadanie I |
Śniadanie II |
Obiad I danie |
Obiad II danie |
Kawa zbożowa na mleku (kawa zbożowa, jęczmień, żyto, cykoria, prażony burak cukrowy, mleko 3,2 %, cukier. Kanapki: - pieczywo mieszane mąka pszenna 750,mąka żytnia 720.Sól, drożdże - masło (śmietanka pasteryzowana) Pasta z tuńczyka - twaróg (mleko pasteryzowane, kultury bakterii mlekowych) - tuńczyk w oleju tuńczyk (ryba), olej sojowy - ogórek kiszony - szczypiorek Herbata z cytryną (herbata, cytryna, cukier).
|
Banan |
Rosół warzywny z ryżem i makaronem ćwiartka z kurczaka, marchew, pietruszka, por, seler, natka pietruszki ,sól pieprz ,ryż, makaron mąka makaronowa pszenna.
|
Kasza jaglana na mleku z musem jabłkowym i bitą śmietaną (kasza jaglana, mleko 3,2 %, - śmietana 18% (śmietanka pasteryzowana) ,cukier, jabłko. Kompot mieszanka owoców wiśnia, porzeczka czarna ,aronia, śliwka, cukier
|
|
Wtorek 23.04.2024 r. |
||||
Posiłek |
Śniadanie I |
Śniadanie II |
Obiad I danie |
Obiad II danie |
Kakao naturalne kakao o obniżonej zawartości tłuszczu , mleko 3,2 %, cukier. - pieczywo mieszane mąka pszenna750,mąka żytnia 720.sól,drożdze -masło (śmietanka pasteryzowana) - szynka laurowa szynka wieprzowa, wywar z ziół, sól. - ogórek świeży - szczypiorek Herbata z cytryną (herbata, cytryna, cukier).
|
Mus owocowy bez dodatku cukru Biszkopcik mąka pszenna ,jaja, olej rzepakowy, cukier, sól, naturalny aromat waniliowy
|
Zupka kalafiorowa -kalafior ,marchewka, pietruszka, por, seler, ziemniaki, koper, sól, pieprz - jogurt naturalny (mleko, białka mleka, żywe kultury bakterii) - masło (śmietanka pasteryzowana). Pieczywo razowe - woda ,Mąka żytnia 2000,maka żytnia 720,mąka pszenna 750,sól,drożdze
|
Spaghetti mięsem w sosie pomidorowym -łopatka wieprzowa , makaron (mąka makaronowa pszenna) Sos pomidorowy (pomidory całe, sok pomidorowy, sól, regulator kwasowości, kwas cytrynowy), masło (śmietanka pasteryzowana) , marchewka, pietruszka, bazylia, oregano, czosnek, olej rzepakowy rafinowany, sól, pieprz Kompot mieszanka owoców wiśnia, porzeczka czarna ,aronia, śliwka , cukier.
|
|
Środa 24.04.2024 r. |
||||
Posiłek |
Śniadanie I |
Śniadanie II |
Obiad I danie |
Obiad II danie |
Kasza kukurydziana na mleku (kasza kukurydziana z kukurydzy), mleko 3,2%). Kanapki: - pieczywo mieszane mąka pszenna750,mąka żytnia 720.sól,drożdze - masło (śmietanka pasteryzowana) - ser żółty (mleko pasteryzowane, sól, żywe kultury bakterii mlekowych - papryka czerwona - szczypiorek. Herbata z cytryną (herbata, cytryna, cukier).
|
Jabłko |
Zupa jarzynowa - brokuł, fasolka szparagowa, marchew, pietruszka, por, seler, ziemniaki, koper, sól, pieprz, masło (śmietanka pasteryzowana). - jogurt naturalny (mleko, białka mleka, żywe kultury bakterii) Pieczywo razowe ,mąka żytnia 2000,maka żytnia 720.mąka pszenna750,sól,drożdze
|
Gulasz z szynki wieprzowej - szynka wieprzowa, cebula, marchew, pietruszka , koper, olej rzepakowy rafinowany , śmietana 18% (śmietanka pasteryzowana, liść laurowy, papryka czerwona mielona, tymianek, ziele angielskie, sól, pieprz - Kasza gryczana - Buraczki na ciepło - burak czerwony - masło (śmietanka pasteryzowana) - sok z cytryny - sól, pieprz. Kompot mieszanka owoców wiśnia, jabłko, porzeczka czarna ,aronia, śliwka, cukier
|
|
Czwartek 25.04.2024 r. |
||||
Posiłek |
Śniadanie I |
Śniadanie II |
Obiad I danie |
Obiad II danie |
Płatki owsiane na mleku (płatki owsiane z ziarna owsa, mleko 3,2%, ). Kanapki: - pieczywo mieszane mąka pszenna750,mąka żytnia 720.sól,drożdze -masło (śmietanka pasteryzowana) - rzodkiewka - ogórek świeży - sałata zielona - szczypiorek. Herbata z cytryną (herbata, cytryna, cukier).
|
Gruszka
|
Krem z soczewicy - soczewica zielona, ziemniaki ,marchew, pietruszka, por, natka pietruszki, kminek, liść laurowy, ziele anielskie sól, pieprz - jogurt naturalny z mleka, żywe kultury bakterii) - masło (śmietanka pasteryzowana) Grzanki Skład: mąka pszenna typ 500,woda,drożdze,margaryna sól, cukier,(kwas tłuszczowy pochodzenia roślinnego),mąka sojowa.
|
Kotleciki z indyka - filet z indyka, mąka pszenna , jajka ,bułka tarta pszenna , olej rzepakowy rafinowany ,sól , pieprz, - Ziemniaki Surówka z marchewki i jabłka - marchew - jabłko - oliwa z oliwek Kompot mieszanka owoców wiśnia, agrest, porzeczka czarna aronia, śliwka, cukier |
|
Piątek 26.04.2024 r. |
||||
|
Śniadanie I |
Śniadanie II |
Obiad I danie |
Obiad II danie |
Posiłek |
Kawa zbożowa na mleku (kawa zbożowa, jęczmień, żyto, cykoria, prażony burak cukrowy, mleko 3,2 %, cukier. Kanapki: - pieczywo mieszane mąka pszenna750,mąka żytnia 720.sól, drożdże - masło (śmietanka pasteryzowana) - twaróg (mleko, kultury bakterii) - pomidor - jajko - szczypiorek. Herbata z cytryną (herbata, cytryna, cukier).
|
Banan |
Zupka wegańska z kaszą jaglaną marchew, pietruszka, seler, ziemniaki czosnek, cebula natka pietruszki, kasza jaglana ziele angielskie, liść laurowy, sól ,pieprz czarny - masło (śmietanka pasteryzowana. Pieczywo razowe - woda ,Mąka żytnia 2000,maka żytnia 720,mąka pszenna 750,sól,drożdze
|
Filet z miruny duszony na parze - filet z miruny ,ryba , por, marchewka, pietruszka, cytryna, koper, masło (śmietanka pasteryzowana ) sól, pieprz, oliwa z oliwek - Ziemniaki Surówka z kapusty kiszonej marchewki i jabłka -marchewka - jabłko - kapusta kiszona - oliwa z oliwek - sól, pieprz.
|
Poniedziałek 29.04.2024 r. |
||||
Posiłek |
Śniadanie I |
Śniadanie II |
Obiad I danie |
Obiad II danie |
Kakao naturalne kakao o obniżonej zawartości tłuszczu , mleko 3,2%, cukier. Kanapki: - pieczywo mieszane mąka pszenna750,mąka żytnia 720.sól,drożdze - masło (śmietanka pasteryzowana) - twaróg (mleko pasteryzowane, kultury bakterii mlekowych) - ogórek świeży - szczypiorek Herbata z cytryną (herbata, cytryna, cukier).
|
Jabłko
|
Zupa krupnik - ćwiartka z kurczaka, marchew, pietruszka, ziemniak, por, kasza jęczmienna, natka pietruszki liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz. Pieczywo razowe – Woda ,mąka pszenna 650 ,mąka pszenna z pełnego przemiału 1850,maka żytnia 720, świeże drożdże, sól.
|
Kotlet jajeczny - jajka, olej rzepakowy rafinowany ,cebula, bułka pszenna , mąka pszenna sól, pieprz. - purée ziemniaczane Surówka kapusty pekińskiej , marchewki i jabłka - kapusta pekińska - marchewka - jabłko - oliwa z oliwek - sól, pieprz. Kompot mieszanka owoców wiśnia, porzeczka czarna ,aronia, śliwka, cukier
|
|
Wtorek 30.04.2024 r. |
||||
Posiłek |
Śniadanie I |
Śniadanie II |
Obiad I danie |
Obiad II danie |
Kawa zbożowa na mleku (kawa zbożowa, jęczmień, żyto, cykoria, prażony burak cukrowy mleko 3,2 %, cukier). Kanapki: - pieczywo mieszane mąka pszenna750,mąka żytnia 720.sól,drożdze. -masło (śmietanka pasteryzowana) - rzodkiewka - pomidor - sałata zielona - herbata z cytryną (herbata, cytryna, cukier).
|
Banan |
Zupa ogórkowa - ogórki kiszone, marchew, pietruszka, ziemniaki, por, czosnek, koper, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie - jogurt naturalny ( żywe kultury bakterii) - masło (śmietanka pasteryzowana) Pieczywo razowe Skład: woda, mąka żytnia 2000,maka żytnia 720.mąka pszenna750,sól,drożdze.
|
Makaron ze szpinakiem i serem białym - makaron (mąka makaronowa pszenna) - twaróg (mleko, kultury bakterii), szpinak, czosnek, sól, pieprz Kompot mieszanka owoców wiśnia, porzeczka czarna ,aronia, jabłko, agrest, cukier.
|
|
Posiłki zawierają minimalną ilość soli i cukru; Dzieci dostają na żądanie wodę niegazowaną do picia przez cały dzień.Lista alergenów znajduje się na tablicy informacyjnej.Zastrzega się możliwość zmian jadłospisu ze względu na frekwencję ,Jadłospis ułożony dla dzieci zdrowych bez przeciwwskazań.
|