Jadłospis

                                   Jadłospis 😊

(25.03.2024 r. – 05.04.2024 r.)

 

Śniadanie I: 8:30

Śniadanie II: 10:00

Obiad I danie: 11:00

Obiad II danie: 14:00

Alergeny znajdujące się w produktach zostały podkreślone.

 

 

 

Poniedziałek 22.04.2024 R.

Posiłek

Śniadanie I

Śniadanie II

Obiad I danie

Obiad II danie

Kawa zbożowa na mleku (kawa zbożowa, jęczmień, żyto, cykoria, prażony burak cukrowy, mleko 3,2 %, cukier.

Kanapki:

- pieczywo mieszane

mąka pszenna 750,mąka żytnia 720.Sól, drożdże

- masło (śmietanka pasteryzowana)

Pasta z tuńczyka

- twaróg (mleko pasteryzowane, kultury bakterii mlekowych)

- tuńczyk w oleju

tuńczyk (ryba), olej sojowy

- ogórek kiszony

- szczypiorek

Herbata z cytryną (herbata, cytryna, cukier).

 

Banan

Rosół warzywny z ryżem i makaronem

ćwiartka z kurczaka, marchew, pietruszka, por, seler, natka pietruszki ,sól pieprz ,ryż, makaron mąka makaronowa pszenna.

 

 

 

 

Kasza jaglana na mleku z musem jabłkowym i bitą śmietaną

(kasza jaglana, mleko 3,2 %,

- śmietana 18% (śmietanka pasteryzowana) ,cukier, jabłko.

Kompot

mieszanka owoców

wiśnia, porzeczka czarna ,aronia, śliwka, cukier

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wtorek 23.04.2024 r.

Posiłek

Śniadanie I

Śniadanie II

Obiad I danie

Obiad II danie

Kakao naturalne

kakao o obniżonej zawartości tłuszczu , mleko 3,2 %, cukier.

- pieczywo mieszane mąka pszenna750,mąka żytnia 720.sól,drożdze

-masło (śmietanka pasteryzowana)

- szynka laurowa

szynka wieprzowa, wywar z ziół, sól.

- ogórek świeży

- szczypiorek

Herbata z cytryną (herbata, cytryna, cukier).

 

 

Mus owocowy

bez dodatku

cukru

Biszkopcik mąka pszenna ,jaja, olej rzepakowy, cukier, sól, naturalny aromat waniliowy

 

 

Zupka kalafiorowa

-kalafior ,marchewka, pietruszka, por, seler, ziemniaki, koper, sól, pieprz

- jogurt naturalny (mleko, białka mleka, żywe kultury bakterii)

- masło (śmietanka pasteryzowana).

Pieczywo razowe

- woda ,Mąka żytnia 2000,maka żytnia 720,mąka pszenna 750,sól,drożdze

 

 

Spaghetti mięsem w sosie pomidorowym

-łopatka wieprzowa , makaron (mąka makaronowa pszenna)

Sos pomidorowy

(pomidory całe, sok pomidorowy, sól, regulator kwasowości, kwas cytrynowy), masło (śmietanka pasteryzowana) , marchewka, pietruszka, bazylia, oregano, czosnek, olej rzepakowy rafinowany, sól, pieprz

Kompot

mieszanka owoców

wiśnia, porzeczka czarna ,aronia, śliwka , cukier.

 

 

Środa 24.04.2024 r.

Posiłek

Śniadanie I

Śniadanie II

Obiad I danie

Obiad II danie

Kasza kukurydziana na mleku (kasza kukurydziana z kukurydzy), mleko 3,2%).

Kanapki:

- pieczywo mieszane

mąka pszenna750,mąka żytnia 720.sól,drożdze

- masło (śmietanka pasteryzowana)

- ser żółty (mleko pasteryzowane, sól, żywe kultury bakterii mlekowych

- papryka czerwona

- szczypiorek.

Herbata z cytryną (herbata, cytryna, cukier).

 

 

Jabłko

Zupa jarzynowa

- brokuł, fasolka szparagowa, marchew, pietruszka, por, seler, ziemniaki, koper, sól, pieprz, masło (śmietanka pasteryzowana).

- jogurt naturalny (mleko, białka mleka, żywe kultury bakterii)

Pieczywo razowe ,mąka żytnia 2000,maka żytnia 720.mąka pszenna750,sól,drożdze

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gulasz z szynki wieprzowej

- szynka wieprzowa, cebula, marchew, pietruszka , koper, olej rzepakowy rafinowany ,

śmietana 18% (śmietanka pasteryzowana, liść laurowy, papryka czerwona mielona, tymianek, ziele angielskie, sól, pieprz

- Kasza gryczana

- Buraczki na ciepło

- burak czerwony

- masło (śmietanka pasteryzowana)

- sok z cytryny

- sól, pieprz.

Kompot

mieszanka owoców

wiśnia, jabłko, porzeczka czarna ,aronia, śliwka, cukier

 

Czwartek 25.04.2024 r.

Posiłek

Śniadanie I

Śniadanie II

Obiad I danie

Obiad II danie

Płatki owsiane na mleku (płatki owsiane z ziarna owsa, mleko 3,2%, ).

Kanapki:

- pieczywo mieszane mąka pszenna750,mąka żytnia 720.sól,drożdze

-masło (śmietanka pasteryzowana)

- rzodkiewka

- ogórek świeży

- sałata zielona

- szczypiorek.

Herbata z cytryną (herbata, cytryna, cukier).

 

 

Gruszka

 

Krem z soczewicy

- soczewica zielona, ziemniaki ,marchew, pietruszka, por, natka pietruszki, kminek, liść laurowy, ziele anielskie sól, pieprz

- jogurt naturalny z mleka, żywe kultury bakterii)

- masło (śmietanka pasteryzowana)

Grzanki

Skład: mąka pszenna typ 500,woda,drożdze,margaryna sól, cukier,(kwas tłuszczowy pochodzenia roślinnego),mąka sojowa.

 

 

 

Kotleciki z indyka

- filet z indyka, mąka pszenna , jajka ,bułka tarta pszenna , olej rzepakowy rafinowany ,sól , pieprz,

- Ziemniaki

Surówka

z marchewki i jabłka

- marchew

- jabłko

- oliwa z oliwek

Kompot

mieszanka owoców

wiśnia, agrest, porzeczka czarna aronia, śliwka, cukier

Piątek 26.04.2024 r.

 

Śniadanie I

Śniadanie II

Obiad I danie

Obiad II danie

Posiłek

Kawa zbożowa na mleku (kawa zbożowa, jęczmień, żyto, cykoria, prażony burak cukrowy, mleko 3,2 %, cukier.

Kanapki:

- pieczywo mieszane mąka pszenna750,mąka żytnia 720.sól, drożdże

- masło (śmietanka pasteryzowana)

- twaróg (mleko, kultury bakterii)

- pomidor

- jajko

- szczypiorek.

Herbata z cytryną (herbata, cytryna, cukier).

 

Banan

Zupka wegańska z kaszą jaglaną

marchew, pietruszka, seler, ziemniaki czosnek, cebula natka pietruszki, kasza jaglana ziele angielskie, liść laurowy, sól ,pieprz czarny

- masło (śmietanka pasteryzowana.

Pieczywo razowe

- woda ,Mąka żytnia 2000,maka żytnia 720,mąka pszenna 750,sól,drożdze

 

 

 

 

Filet z miruny duszony na parze

- filet z miruny ,ryba , por, marchewka, pietruszka, cytryna, koper, masło (śmietanka pasteryzowana )

sól, pieprz, oliwa z oliwek

- Ziemniaki

Surówka z kapusty kiszonej marchewki i jabłka

-marchewka

- jabłko

- kapusta kiszona

- oliwa z oliwek

- sól, pieprz.

 

 

 

 

 

Poniedziałek 29.04.2024 r.

Posiłek

Śniadanie I

Śniadanie II

Obiad I danie

Obiad II danie

Kakao naturalne

kakao o obniżonej zawartości tłuszczu , mleko 3,2%, cukier.

Kanapki:

- pieczywo mieszane

mąka pszenna750,mąka żytnia 720.sól,drożdze

- masło (śmietanka pasteryzowana)

- twaróg (mleko pasteryzowane, kultury bakterii mlekowych) - ogórek świeży

- szczypiorek

Herbata z cytryną (herbata, cytryna, cukier).

 

 

 

 

 

Jabłko

 

 

 

 

Zupa krupnik

- ćwiartka z kurczaka, marchew, pietruszka, ziemniak, por, kasza jęczmienna, natka pietruszki

liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz.

Pieczywo razowe

Woda ,mąka pszenna 650 ,mąka pszenna z pełnego przemiału 1850,maka żytnia 720, świeże drożdże, sól.

 

 

 

 

 

Kotlet jajeczny

- jajka, olej rzepakowy rafinowany ,cebula, bułka pszenna , mąka pszenna

sól, pieprz.

- purée ziemniaczane

Surówka kapusty pekińskiej , marchewki i jabłka

- kapusta pekińska

- marchewka

- jabłko

- oliwa z oliwek

- sól, pieprz.

Kompot

mieszanka owoców

wiśnia, porzeczka czarna ,aronia, śliwka, cukier

 

 

Wtorek 30.04.2024 r.

Posiłek

Śniadanie I

Śniadanie II

Obiad I danie

Obiad II danie

Kawa zbożowa na mleku (kawa zbożowa, jęczmień, żyto, cykoria, prażony burak cukrowy mleko 3,2 %, cukier).

Kanapki:

- pieczywo mieszane

mąka pszenna750,mąka żytnia 720.sól,drożdze.

-masło (śmietanka pasteryzowana)

- rzodkiewka

- pomidor

- sałata zielona

- herbata z cytryną (herbata, cytryna, cukier).

 

Banan

Zupa ogórkowa

- ogórki kiszone, marchew, pietruszka, ziemniaki, por, czosnek, koper, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie

- jogurt naturalny ( żywe kultury bakterii)

- masło (śmietanka pasteryzowana)

Pieczywo razowe Skład: woda, mąka żytnia 2000,maka żytnia 720.mąka pszenna750,sól,drożdze.

 

 

 

 

Makaron ze szpinakiem i serem białym

- makaron (mąka makaronowa pszenna)

- twaróg (mleko, kultury bakterii), szpinak, czosnek, sól, pieprz

Kompot

mieszanka owoców

wiśnia, porzeczka czarna ,aronia,

jabłko, agrest, cukier.

 

 

 

Posiłki zawierają minimalną ilość soli i cukru;

Dzieci dostają na żądanie wodę niegazowaną do picia przez cały dzień.Lista alergenów znajduje się na tablicy informacyjnej.Zastrzega się możliwość zmian jadłospisu ze względu na frekwencję ,Jadłospis ułożony dla dzieci zdrowych bez przeciwwskazań.

 

 

O nas

Miejskie Przedszkole Nr 11
ul. Kraszewskiego 1
37-500 Jarosław
dyrektor@mp11.jaroslaw.pl
sekretariat@mp11.jaroslaw.pl

 

Nowości

25 kwiecień 2024
19 kwiecień 2024
28 marzec 2024